http://hdz-zupadubrovacka.com/images/hdz-logo.jpg
Blinkie Text Generator at TextSpace.net

ponedjeljak, 17. siječnja 2011.

21. OBLJETNICA HDZ-e - PITOMAČA

U petak 14.01.2011.godine u Društvenom domu na Gredi u Pitomači, održana je svečana sjednica

povodom obilježavanja 21. obljetnice HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE PITOMAČA. U prepunoj sali društvenog doma, gdje se okupilo preko 200-tinjak članova i simpatizera HDZ-e,  svečanu sjednicu je otvorio predsjednik temeljne organizacije Tomislav Lovreković. Najprije se

zahvalio svima nazočnima na dolasku, te pozdravio goste na ovoj svečanoj sjednici:  predsjednika županijskog odbora  HDZ-e, saborskog zastupnika te predsjednika HVIDRE gsp Josipa Đakića, dožupana Koprivničko-Križevačke županije gsp. Darka Sobotu, dožupana Virovitičko- Podravske županije gsp. Zdravka Dijakovića, dopredsjednika županijskog odbora HDZ-e, gradonačelnika grada Virovitice gsp. Ivicu Kirina, dopredsjednika županijskog odbora HDZ-e i gradonačelnika grada Orahovice gsp. Josipa Nemeca, dopredsjednika mladeži HDZ-e HR i predsjednika mladeži Virovitičko -Podravske županije gsp. Dinka Đeria, te gsp. Tomislava Bobana iz fonda za raspolaganje državnom imovinom. Zatim je zamolio predsjednika općinskog odbora HDZ-e Pitomača gsp. Željka Grgačić da nastavi vođenje svečane sjednice. Naj prije je odana počast domovini uz intoniranje "LIJEPE  NAŠE",te minutom šutnje odanoj počasti svim poginulim i umrlim članovima Hrvatske Demokratske Zajednice, kao i Utemeljitelju i osnivaču HDZ-e, i njenom prvom predsjedniku kao i prvom predsjedniku  Samostalne i Nezavisne Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu. Zatim se nazočnima obratio predsjednik OO HDZ-e Pitomača, Željko Grgačić:

"Prisjetili smo se i odali počast svima koji su dali namjerljiv doprinos u stvaranju Hrvatske demokratske zajednice, a više nisu među nama, no izražavam veliku radost i zadovoljstvo što SVE VAS, štovatelje i sljedbenike ostvarene vizije dr. Franje Tuđmana i našeg Štefine, vidim u ovoj dvorani, a u tako velikom broju", rekao je Željko Grgačić. Lučonoša takve ideje za Podravinu bio je seljak, tribun, pjesnik, zemljoradnik i zbog hrvatstva više puta zatvaran - Turnašičanin Stjepan Sulimanec-Štefina.
09.rujna 1989. godine u Vatrogasnom je domu u Turnašici okupio nekolicinu svojih sumještana i tada je osnovan prvi ogranak Hrvatske demokratske zajednice na području cijele podravine. Ogranak je brojio 51-dnog člana, a za čelne ljude su bili izabrani:
 - Stjepan Blažinčić za predsjednika
 - Mato Majstorović za dopredsjednika
 i Vlado  Šamu za tajnika ogranka
Potkraj 1989. godine bilo je i u Pitomači nekolicina Štefinovih istomišljenika: Petar Čupen, Slavko Lovreković, Ivan Tišljarec, Antun Begović- Tunđa, Franjo Lovrin, Stjepan Đakić, Josip Đakić, Marijan Lovreković, Slavko Novaković, Luka Ladušić-Hanzir, Stjepan Crnec, Miro Mihoković, Ivan Lončarić, Franjo Ivanic- Dajo, Ante Prskalo i dgugi. Ukoliko nekoga nisam imenovao, izražavam duboke isprike, rekao je Željko Grgačić. 27. siječnja 1990. godine održana je osnivačka  skupština na kojoj je izabrano vodstvo: za predsjednika je izabran Petar Čupen, za dopredsjednike, Josip Đakić i Slavko Lovreković, za tajnika Ivan Lončarić te za blagajnika Marijan Lovreković. Iz zdravstvenih razloga predsjednik Petar Čupen odstupa sa mjesta predsjednika a vođenje stranke preuzima Josip Đakić. Čelništvo stranke bilo je pod pritiskom tadašnje milicije i KOS- a, učestala su privođenja na informativne razgovore te praćene aktivnosti i djelovanja članova Hrvatske demokratske zajednice, istaknuo je Željko Grgačić.

1990.godine provode se prvi višestranački demokratski izbori na kojima Hrvatska demokratska zajednica osvaja večinu glasova i 30. svibnja konstituira Hrvatski sabor, kojemu je dopredsjednik Stjepan Sulimanec.

U općini Pitomača 16. travnja 1997. godine na lokalnim izborima vlast preuzima Hrvatska demokratska zajednica i načelnikom općine postaje Josip Đakić. Do prijevremenih lokalnih izbora 2000. godine Pitomača je grabila velikim koracima naprijed u svim segmentima razvitka ( industrijska zona, Tržnica na malo, Srednja škola, Općinski sud, uređenje Poslovnog centra, ponovno pokretanje proizvodnje u tvornici "GAJ" i drugo).
I sami ste svjedoci učinkovitosti HDZ-e i njegovog značenja za općinu Pitomača u posljednje četiri godine, (izgradnja područne škole u Otrovancu i u Velikoj Črešnjevici, Starom Gracu i Grabrovnici, otvorenje podružnice Mirovinskog i invalidskog osiguranja, Glazbena škola, nogostup u Gajevoj, otkupljeno zemljište za proširenje Industrijske zone, izgrađene kuće oproštaja u Starom Gracu, Velikoj i Maloj Črešnjevici, izgradnja kanalizacijske mreže u Preradovičevoj ulici, Dravskoj, P. Krešimira, ulici Stjepana Sulimanca, izgrađen vodovod u Kladarama, Starom Gracu, započeta izgradnja vodovoda i plinofikacije u Starogradačkom Marofu. ove ćemo godine privesti kraju sve aktivnosti vezane uz raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem. Otkupljeno je zemljište za izgradnju srednje škole i nadamo se do kraja godine početku gradnje iste), rekao je Željko Grgačić. Iza svega pobrojanog, slobodno mogu reči, stoje dva imena: Josip Đakić i Tomislav Tolušić, koji su ujedno i stupovi koji drže našu županiju, ali i našu Pitomaču., istaknuo je predsjednik OO HDZ-e Pitomača Željko Grgačić. Prošlost je pokazala da smo nakon svake nedaće i oluje izlazili ojačani duhom i srcima istinskih i iskrenih članova najveće stranke u Hrvata- HRVATSKE DEMOKRATSKE ZAJEDNICE. Zajednice poduprte svima onima koji Hrvatsku ne gledaju kroz zatamnjene naočale, vjerujem da ćemo nagodinu zajedno slaviti i pobjedu na parlamentarnim izborima, to nam je i uporište kroz naših  osamstotinjak članova, završio je riječima Željko Grgačić.

Predsjednik TO HDZ-e, Pitomača Tomislav Lovreković, dao je riječ večerašnjim gostima, prvi  se obratio nazočnima, dožupan Koprivničko-Križevačke županije gsp. Darko Sobota. Prvo je pozdravio sve nazočne, te istaknuo kako je sve ovo pobrojano od predsjednika OO HDZ-e Pitomača, a ujedno i načelnika općine,   pokazatelj kako se treba i može raditi u ovako velikoj općini kao što je Pitomača. A to je pokazatelj da načelnik općine Željko Grgačić sa svojim timom suradnika  dobro vodi i upravlja općinom. To je garant i daljeg razvitka općine za dobrobit svih žitelja. Zatim je uputio čestitku povodom 21. obljetnice HDZ-e Pitomača.

Sljedeći gost koji se obratio nazočnima bio je dožupan Virovitičko-Podravske županije gsp. Zdravko Dijaković, koji je također pozdravio sve prisutne, čestitao 21. obljetnicu HDZ-i, te istaknuo da ostajemo zajedno na političkoj sceni kao koalicijski partneri, bez razlike dali na parlamentarne izbore išli samostalno ili zajednički. Na to nas obavezuje i članstvo krščanske orjentacije u Evropi, gdje su i HSS i HDZ zajedno članice. Isto tako je istaknuo da više neće biti oštrih riječi i prepucavanja između naših stranaka a time ćemo biti i daleko jači na političkim prostorima Hrvatske.


Zatim se nazočnima obratio do predsjednik ŽO HDZ-e i gradonačelnik grada Virovitice gsp. Ivica Kirin, pozdravljajuči sve nazočne i čestitajući 21. obljetnicu HDZ-i Pitomača, istaknuo je uspješan rad općine i načelnika Željka Grgačića i napomenuo da i dalje nastavimo sa stvaranjem programa te nomiranjem prema nadležnim ministarstvima, a u čemu možemo uvijek računati na potporu i podršku kako njega, tako i župana gsp. Tomislava Tolušića i saborskog zastupnika gsp. Josipa Đakića. Zatim je istaknuo i trenutnu političku situaciju, gdje smo kao stranka pokazali snagu i volju da raščistimo sve ono što je štetno kako za stranku tako i za čitavo naše društvo. I tu se vidi veličina i odlučnost vlade i stranke da raščisti sa svim vidovima korupcije i krimanala.


Slijedeći se nazočnima obratio do predsjednik ŽO HDZ-e i gradonačelnik grada Orahovice gsp. Josip Nemec. Pozdravljajuči sve nazočne, istaknuo je da ovakav broj nazočnih dosljedno govori o tome kako je HDZ-a najjača politička stranka u Hrvatskoj koja dovoljno pokazuje da ćemo i slijedeće parlamentarne izbore dobiti. Ističe da svih ovih godina one ankete koje su objavljivali mediji, a govorile su da popularnost HDZ-e je u trendu opadanja, ali sve te tvrdnje anketa birači su opovrgli HDZ-a je dobivala izbore, tako će biti i u ovim parlamentarnim izborima, rekao je Josip Nemec. Osvrnuvši se na aktualnu situaciju napomenuo je da se susrećemo i sa tvrdnjama da smo lopovi i slično, a možemo konstatirati da mi imamo puno malih i poštenih ljudi, a izraz lopovi može upotrijebi ti  oni koji svojom zlobnošču i zavišću a svojim doprinosom nisu, i nikada neće učiniti nešto dobro i korisno za dobrobit žitelja Hrvatske. Načelniku općine Pitomača Željku Grgačiću odao je priznanje na postignutom u dosadašnjem mandatu i zaželio mu još puno prihvačenih i ostvarenih projekata a za dobribit svih žitelja općine. I na kraju čestitao je 21. obljetnicu HDZ-e, te zaželio još puno ovakvih obljetnica.




Slijedeći govornik je : dopredsjednik mladeži HDZ-e Hrvatske i predsjednik mladeži HDZ-e virovitičko- podravske županije gsp Dinko Đeri. pozdravlja sve nazočne, posebno utemeljitelje HDZ-e Pitomača, večeras nazočne. Ističe da su na području svih 13 općina i tri grada osnovane organizacije Mladeži, i koje aktivno rade. jedina su mladež na području županije koji redovito, odaju dužno poštovanje svim poginulim Hrvatskim braniteljima, polažuči na spomen obilježja i grobove cviječe i paleči svijeće. pohvalio je rad mladeži općine Pitomača na čelu sa : dopredsjednikom mladeži Virovitičko podravske županije te predsjenikom Markom Đakićem. Za sve postignuto sa mladeži HDZ-e naše županije veliku zahvalnost izrazio je Josipu Đakić. Ističe potrebno zajedništvo i slogu te jačanje svojih redova kako bi naredne parlamentarne izbore dobili.  Na kraju gsp Dinko Đeri čestita 21. obljetnicu HDZ-e Pitomača, sa željom da slijedću obljetnicu slavim još jači, te zaključuje svoj govor, uzrečicom pokojnog predsjednika i utemeljitelja HDZ-e i prvog predsjednika slobodne i Nezavisne države Hrvatske dr. Franje Tuđmana " Sve za Hrvatsku-Hrvatsku ni za šta".

Posljednji govornik je: saborski zastupnik, predsjednik HVIDR-e i predsjednik županijskog odbora HDZ-e Virovitičko-Podravske županije gsp. Josip Đakić. Uz pozdrav svima nazoćnima i čestitke povodom 21. obljetnice osnutka i rada HDZ-e Pitomača, gsp. Josip Đakić se u nadahnutom govoru obratio svim članovima, simpatizerima a posebno gostima ove svečane sjednice. Govoreči o aktuelnoj situaciji osvrnuo se i dao poseban stav o Hrvatskim braniteljima, kao i pričama o učešću stranih nadzora u pravnim postupcima, koji će se eventualno voditi u Republici Hrvatskoj. Konstatirao je da   će pravne  postupke  provoditi  isključivo Hrvatsko pravosuđe, bez ikakvog uplitanja stranih institucija. Hrvatska vlada na čelu sa premijerkom Jadrankom Kosor na najboljem je putu da uskoro ostvari u cijelosti sve ono što je zacrtano za vanjsku politiku, to je ulazak u EU, Nato i evropske integracije.

Slijedi i gospodrski oporavak, otvaranje novih radnih mjesta, sa ciljem smanjenja broja nezaposlenosti, te odlučna borba protiv korupcije i kriminala. Tu ima apsolutnu podršku svih poštenih ljudi, koji žele ljepšu i bolju Hrvatsku. Tu se i vidi snaga i volja u HDZ-i,da  po svaku cijenu očisti svoje redove, od svih koji su se ogriješili na štetu dobrih i poštenih ljudi i države Hrvatske. A ima i na drugim stranama, i to ne malog kriminala, sjetimo se : riječke tržnice, pročistača u KC, nabave vatrogasnih vozila i autobusa, nadam se da će i na ta vrata pokucati USKOK i Državno odjetništvo rekao je Josip Đakić. Vlada je svjesna da je nezaposlenost prevelika i radi na tome maksimalno da se to popravi, ali sjetimo se 2003. i 2004. godine, vremena Račanove vlade kada je nezaposlenost bila još puno veća i iznosila je 420.000, istaknuo je Josip Đakić. Iz svega što je načelnik i predsjednik HDZ-e općine Pitomača iznio u svom govoru, vidljivo je da se radilo, i da se radi, a isto tako da će se i dalje raditi za dobrobit svih žitelja općine Pitomača. Važno je osmišljavati i pisati projekte i programe, nominirati ih u nadležna ministarstva, te tako povečavati kako izgled tako i standard žitelja općine. Napomenuo je ono što mi svi u općini Pitomača znamo, a to je da uvijek i u svakom trenutku možemo računati na njgovu, a isto tako i županovu, tako i gradonačelnikovu pomoć. Ujedno je naš "Jopa" ispričao župana Tomislava Tolušića koji večeras nije sa nama, jer se nalazi na službenom putu, ali da nas sve pozdravlja i čestita 21. obljetnicu osnutka i djelovanja HDZ-e Pitomača. Zatim je istaknuo da je i u ovim teškim vremenima došlo, i da će doći do realizacije projekata, težine više miliona. Za općinu Pitomača to znači početak radova na srednjoj školi, i još nekoliko vrijednih projekata biti će realizirano, istanuo je Josip Đakić. Osvrnuvši se na neizbježne teme današnjice, korupcija i kriminal, Josip Đakić je rekao, da bili smo na poljuljanom brodu, sa rupom ali smo je uspjeli zakrpati i sada sigurno plovimo, korupciju i kriminal u potpunosti želimo odstraniti iz HDZ-e, svi koji su se ogriješili za to trebaju i odgovarati, tu nemamo milosti ni za koga, istaknuo je Josip Đakić. Kako će se približavati parlamentarni izbori HDZ-a će biti sve jača, garancija toga je ovih 11.500 članova i 200 novih članova koji će ovih dana primiti članske iskaznice. Moramo ostati u slogi i zajedništvu kao što smo bili, i svih ovih godina do sada , tada rezultat parlamentarnih izbora neće biti dvojben niti upitan, konstatirao je na kraju Josip Đakić.



 Tekst i fotografije
  Ivan  Erhatić













  

Nema komentara:

Objavi komentar

Interaktivna karta Dinjevca i općine Pitomača